Home » Blog » Relatietherapie » De negatieve interactiecirkel

De negatieve interactiecirkel

door | 6 feb, 2020 | Relatietherapie

De negatieve interactiecirkel

 

Als je met EFT relatietherapie begint, onderzoeken we eerst de negatieve interactiecirkel. Dat is een vicieuze cirkel waar je beiden in verwikkelt raakt als je onderliggende behoeftes niet meer gedeeld kunnen worden. Behoeftes zoals nabijheid, gezien of erkend te worden. Deze behoeftes kunnen niet uitgesproken worden omdat op dat moment de veilige bedding ontbreekt tussen twee partners. Het voelt dan te kwetsbaar om je open te stellen voor je behoeftes en je bent bang om aangevallen te worden. In de EFT relatietherapie worden er drie overlevingsstrategieën beschreven welke de duivelse dialoog wordt genoemd. Deze vormen van dialoog gebruik je om je kwetsbaarheid te beschermen. Het is belangrijk deze drie soorten van dialoog te leren herkennen, te voelen welke pijnplek er onder zit, hetgeen vaak in verband staat met je individuele overlevingsstrategie / coping gedrag welke je in het verleden hebt ontwikkeld.

 

De duivelse dialogen

  • Zoek de boef
  • De protestpolka
  • Verstijf en vlucht

 

Zoek de boef is een vorm van zelfbescherming door elkaar continu aan te vallen. Dit reactiepatroon wordt in gang gezet doordat je je gekwetst voelt door je partner en daarbij je controle verliest. Je grijpt dus alles aan om je controle weer terug te vinden. Dat doe je door jouw gevoelens, doormiddel van projectie,  weer naar je partner terug te zenden. “Het ligt niet aan mij maar aan jou”! Als je in dit negatieve patroon verwikkeld bent geraakt dan sta je op scherp om direct aan te vallen als je maar denkt en voelt dat je zelf aangevallen wordt. Het ligt dus altijd aan de ander.

 

De protestpolka komt het meeste voor in relaties. In dit patroon reikt de ene partner uit, zij het op een negatieve manier, de ander doet dan een stap terug. Dit patroon blijft zich maar herhalen. De een protesteert om de ander uit de tent te lokken om uiteindelijk een reactie te kunnen ontvangen. In een hechtingsrelatie is het altijd nog beter een reactie te ontvangen dan geen. In dit patroon zijn de partners over het algemeen ontevreden over elkaar maar dat herkennen ze niet direct. Het is wat subtieler dan “zoek de boef”. De noodsignalen zijn minder herkenbaar maar er wordt wel geklaagd over constante spanningen.

 

Verstijf en vlucht kun je omschrijven als de dodelijke stilte in een relatie. Het doet er niet meer toe en niemand heeft ergens nog baat bij. Maar de spanning in de lucht is te snijden. Uiteindelijk is de emotie niet te onderdrukken en dat is leesbaar op het gezicht of in de lichaamshouding. Partners gaan in dit patroon hun complete eigen gang, hebben niets van elkaar nodig en stellen zich afstandelijk op. Dit patroon ontwikkeld zich vaak na de protestpolka als de partner die altijd maar uitreikt op een gegeven moment het bijltje er bij neerlegt. De extreme afstandelijkheid die je hier ziet is een reactie op het verlies van verbondenheid en de onmacht die gevoeld wordt.

 

Deze patronen ontstaan op het moment dat je gekwetst wordt en pijn voelt. Door dan de duivelse dialogen aan te gaan hoef je die pijn niet te voelen. In een relatie die is vastgelopen, zijn deze patronen continu aanwezig. Het is dan goed daar met een EFT therapeut naar te kijken en te onderzoeken welke dialoog wordt toegepast en wat de pijnpunten zijn.
In een zogenaamde stabiele relatie komen deze patronen natuurlijk ook voor maar door ze te herkennen en te erkennen duren ze maar even. Door samen te blijven communiceren en te delen ontstaat er ruimte om de onderliggende behoeftes waar te laten zijn. Dat gebeurd als de weg weer veilig is.

Je zou kunnen inzien dat een relatie een leerschool kan zijn voor je eigen ontwikkeling. Dat je partner je mag spiegelen waardoor je het coping gedrag van jezelf gaat herkennen en je een keuze hebt er iets mee te gaan doen. Deze patronen herkennen is de eerste stap in de EFT relatietherapie.

 

Over Henk van Eck

Al vroeg in mijn leven ging mijn interesse uit naar spiritualiteit en psychologie. Door de passie daarover ben ik psychotherapeut en yogadocent geworden. Vanuit de ervaring van beide schrijf ik mijn blogs. Ik hoop dat het je raakt en je er inspiratie uit kunt ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin