Een regelmatig toegepaste werkvorm die ik hanteer in de therapie is:

Tension Trauma Release Exercises (TRE)

 

Tension Trauma Release Exercises (TRE) is een reeks fysieke oefeningen die zijn ontworpen om spanning en trauma opgeslagen in het lichaam los te laten.

Ontwikkeld door Dr. David Berceli, omvat TRE een reeks eenvoudige bewegingen die de natuurlijke trillingsrespons van het lichaam activeren. Dit beven of trillen helpt het lichaam opgebouwde stress, spanning en trauma los te laten.

TRE is gebaseerd op het begrip dat het lichaam stress en traumatische ervaringen vasthoudt, en deze onopgeloste emoties kunnen ons fysieke, emotionele en mentale welzijn beïnvloeden.

Door aan TRE deel te nemen, kunnen cliënten een gevoel van ontspanning ervaren, verminderde angst en een verhoogd gevoel van welzijn.

TRE werkt op fysiek, mentaal en emotioneel vlak door het stimuleren van het lichaamseigen mechanisme voor het ontladen van spanning en trauma.

 

 

Hoe werkt het proces op verschillende niveaus?


Fysiek niveau:

TRE maakt gebruik van eenvoudige oefeningen die lichte spanning in specifieke spiergroepen veroorzaken, vooral in de benen. Na het vasthouden van deze spanning, wordt het lichaam aangemoedigd om te trillen of te schudden, wat resulteert in een neurogene tremor. Dit is een natuurlijke reactie van het zenuwstelsel om overtollige spanning in het lichaam te ontladen. Het trillen helpt de diepe spierspanning los te laten en bevordert ontspanning en het herstel van het zenuwstelsel.

Mentaal niveau:

Op mentaal niveau kan TRE helpen door de focus te verleggen van het verstand naar het lichaam. Het trillen en de lichaamservaring tijdens de oefeningen kunnen de gedachtestroom vertragen en het denken kalmeren. Dit kan leiden tot een gevoel van rust en helderheid in de geest.

Emotioneel niveau:

TRE kan een bevrijdend effect hebben op emotioneel niveau. Door het loslaten van diepe spanning en stress, kunnen vastgehouden emoties ook naar de oppervlakte komen. Het trillen kan fungeren als een uitlaatklep voor emotionele spanningen en kan helpen bij het verwerken van bepaalde gevoelens die mogelijk verband houden met eerdere trauma’s of stressvolle ervaringen. Dit kan leiden tot een gevoel van emotionele opluchting en veerkracht.

 

Regelmatige beoefening van TRE

Door regelmatige beoefening van Tension Trauma Release Exercises (TRE) kunnen mensen vaak een dieper contact maken met hun innerlijke kracht. Hier zijn een paar manieren waarop dat kan gebeuren:

Zelfbewustzijn: TRE moedigt mensen aan om dieper contact te maken met hun lichaam en emoties. Dit kan leiden tot een groter zelfbewustzijn en begrip van hun innerlijke kracht en vermogen om stress en spanning te doorstaan.

Veerkracht: Door regelmatig deel te nemen aan TRE-oefeningen kunnen mensen hun veerkracht vergroten. Ze leren om te gaan met stressvolle situaties op een gezondere manier en ontdekken hun vermogen om te herstellen van moeilijkheden.

Empowerment: Het proces van het loslaten van spanning en trauma tijdens TRE kan mensen een gevoel van empowerment geven. Ze ervaren misschien meer controle over hun eigen welzijn en voelen zich sterker en meer in balans.

Verbeterd zelfvertrouwen: Na verloop van tijd kunnen mensen die regelmatig TRE beoefenen, merken dat hun zelfvertrouwen toeneemt. Ze kunnen zich krachtiger voelen in hun vermogen om uitdagingen aan te gaan en om te gaan met wat het leven hen brengt.

Spirituele groei: Voor sommige mensen kan het beoefenen van TRE een spirituele dimensie hebben. Het kan helpen bij het ontwaken van een dieper besef van verbondenheid met henzelf en met anderen, wat kan bijdragen aan een gevoel van innerlijke kracht en vervulling.

Kortom, TRE kan een krachtig hulpmiddel zijn om verbinding te maken met je innerlijke kracht en om veerkrachtiger en zelfverzekerder in het leven te staan.

 

 

Zoals de dieren het van nature doen

Veel dieren vertonen natuurlijke tril- of schudreacties als een manier om spanning en stress van zich af te schudden. Dit fenomeen staat bekend als neurogene tremor of neurogene trillingen. Dieren kunnen deze trillingen ervaren na een stressvolle gebeurtenis, zoals een confrontatie met een roofdier, een gevecht met een andere soortgenoot, of zelfs na een intense fysieke inspanning.

Deze tremorreacties dienen als een mechanisme voor het ontladen van spanning in het lichaam en helpen dieren om terug te keren naar een staat van ontspanning en evenwicht. Het is een natuurlijke manier voor het lichaam om zichzelf te kalmeren en te herstellen na stressvolle situaties.

Mensen hebben ook het vermogen om neurogene tremor te ervaren, en dit is waar Tension Trauma Release Exercises (TRE) op gebaseerd is. Door specifieke oefeningen te doen die spanning in het lichaam veroorzaken, kunnen mensen hun natuurlijke trilreactie activeren en stress en spanning loslaten, vergelijkbaar met hoe dieren dat doen.

Het neurogene tremorproces, zowel bij dieren als bij mensen, wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel, met name het parasympatische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het bevorderen van ontspanning, herstel en het verminderen van stressreacties in het lichaam.

Wanneer het lichaam een stressvolle situatie ervaart, zoals gevaar of een fysieke bedreiging, wordt het ortho-sympathische zenuwstelsel geactiveerd (het gaspedaal). Dit zorgt voor de ‘vecht-of-vlucht’-reactie, waarbij het lichaam zich voorbereidt om te vechten tegen de dreiging of ervan weg te rennen. Als reactie hierop kan het lichaam spanning opbouwen in de spieren om zich voor te bereiden op actie.

Als de dreiging voorbij is, of wanneer het lichaam de stressreactie niet langer nodig heeft, moet het lichaam terugkeren naar een staat van ontspanning en evenwicht. Dit is waar het parasympatische zenuwstelsel (de rem) in het spel komt. Het parasympatische zenuwstelsel helpt het lichaam te kalmeren, de hartslag te vertragen, de ademhaling te normaliseren en de spieren te ontspannen.

Een manier waarop het parasympatische zenuwstelsel dit doet, is door het activeren van neurogene tremor of trillingen. Dit trillingsmechanisme helpt om de opgebouwde spanning in de spieren te ontladen en het lichaam terug te brengen naar een staat van ontspanning. Het is een natuurlijk herstelmechanisme dat het lichaam helpt om stress te verwerken en te herstellen na stressvolle gebeurtenissen.

TRE maakt gebruik van dit natuurlijke trilmechanisme door specifieke oefeningen te doen die spanning in het lichaam veroorzaken en de natuurlijke tremorrespons activeren. Dit helpt mensen om stress en spanning los te laten en een dieper gevoel van ontspanning en welzijn te ervaren.

 

 

 

TRE en de Polyvagaaltheorie

Tension Trauma Release Exercises (TRE) vertoont zeker raakvlakken met de Polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges. De Polyvagaaltheorie is een neurowetenschappelijke theorie die de werking van het autonome zenuwstelsel en zijn rol bij het reguleren van emoties, sociale verbinding en stressresponsen beschrijft.

De nervus vagus

Volgens de Polyvagaaltheorie speelt de nervus vagus, een belangrijke zenuw die vanuit de hersenen naar verschillende organen in het lichaam loopt, een cruciale rol bij het reguleren van onze reacties op stress en gevaar. De nervus vagus heeft twee takken: de ventrale vagus en de dorsale vagus.

De ventrale vagus

De ventrale vagus is geassocieerd met sociale verbinding, ontspanning en kalmerende reacties. Wanneer de ventrale vagus actief is, voelen we ons veilig, ontspannen en in staat tot sociale interactie.

De dorsale vagus

De dorsale vagus is geassocieerd met bevriezing en een diepere vorm van stressreactie. Wanneer de dorsale vagus geactiveerd is, kan dit leiden tot een gevoel van verlamming, dissociatie of overweldiging.

TRE kan in verband worden gebracht met de Polyvagaaltheorie omdat het trillingsmechanisme dat tijdens TRE optreedt, kan helpen bij het activeren van de ventrale vagus, het stimuleren van ontspanning en het verminderen van stressreacties in het lichaam. Door het bevorderen van ontspanning en het verminderen van spanning, kan TRE bijdragen aan een gezonde regulering van het autonome zenuwstelsel en een gevoel van welzijn bevorderen.

 

 

 

Henk

Henk

Hallo ik ben Henk, heb je een vraag? Ik probeer je zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

I will be back soon

Henk
Stel hieronder je vraag in de whatsapp chat.
WhatsApp mij direct