“Emotie doorvoelen maakt ruimte en beweging”

Bio-Energetica

 

Bio-energetica is ontwikkeld door Alexander Lowen(1910). Hij was leerling van Wilhelm Reich die de aard van de karakterstructuren bestudeerde en ontwikkelde.

Bio-energetica gaat ervan uit dat pijnlijke situaties, vooral uit de kindertijd, zich verankeren in het lichaam en met name in het bindweefsel. Deze lichaamspantseringen vormen door middel van spierspanningen diverse karakteristieke lichaamshoudingen die duidelijk visueel herkenbaar zijn. Reich heeft in zijn onderzoek vijf van deze lichaamstypen ontwikkeld. Hij noemde het de karakterstructuren. John Pierrakos voegde daar een zesde aan toe, namelijk de symbiotische. Ze zijn onderverdeeld in onderstaande 6 karakterstructuren:

 

schizoïde      geschonden basisrecht – sensibel – terugtrekken – uit contact gaan

orale      onverzadigbare – eet emoties weg – angst voor het tekort

symbiotische      is niet autonoom – past zich aan de omgeving aan – vervloeier

masochistische      verdrager – verantwoordelijk – geen behoeftes – schuldig voelen

psychopatische      wantrouwend – dominant – manipulatief – charmeur – leider

rigide      prestatiegericht – controleur – perfectionist – actief – houden afstand

 

Ieder mens heeft in meer of mindere mate iets van één of meer karakterstructuren. In de therapie is het een waardevolle aanvulling om te weten welke structuur(en) jij als kind hebt gevormd. Daar ga je mee aan het werk.

Met bio-energetische oefeningen ga je ruimte maken om de chronische spierspanningen in je lichaam, waar emoties zich hebben opgeslagen, los te laten zodat de levensenergie weer vrij kan stromen. Je werkt dit uit met behulp van ademhalingsoefeningen, lichaamstaal, beweging en geluid.

Het is belangrijk de karakterstructuren niet te verwarren met psychopathologische ziektebeelden die dezelfde naam hebben.

Henk

Henk

Hallo ik ben Henk, heb je een vraag? Ik probeer je zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

I will be back soon

Henk
Stel hieronder je vraag in de whatsapp chat.
WhatsApp mij direct