"Onvoorwaardelijk vanuit je hart verbinden met de ander"?

Ervaar het met EFT-Relatietherapie

EFT Relatietherapie

Toen er meer nabijheid was

Misschien verlang je erg terug naar de beginperiode van jullie relatie. De tijd van onvoorwaardelijke verbinding, dat je in elkaars ogen kon kijken en de liefde door je heen voelde stromen. Seksualiteit en intimiteit maakte het nog hechter en intenser. Je stond open voor elkaars mening en er was veel potentie om samen legio plannen tot realisatie te brengen.

Maar nu is alles anders

Heb je geen vertrouwen meer in je relatie? Zijn jullie op emotioneel vlak ergens in verstrikt geraakt waar jullie beiden niet meer uitkomen. Misschien trekt de een zich emotioneel terug en de ander vraagt juist de aandacht maar de open verbinding naar elkaar is ver te zoeken. Vaak weet je niet hoe je in deze negatieve spiraal bent terechtgekomen en ervaar je het als een blinde vlek waarmee je niet verder kunt.

Projectie

Als in een relatie de onderliggende behoeftes en emoties niet meer bespreekbaar zijn waardoor intimiteit en kwetsbaarheid geen plaats meer heeft, gaan we vaak allerlei negatieve gevoelens naar elkaar uitprojecteren. Er ontstaat met regelmaat ruzie wat begint met futiliteiten zoals, je bent nooit thuis, je ruimt je rommel niet op, je denkt alleen maar aan jezelf etc.
Uiteindelijk maak je steeds meer verwijten naar elkaar en beland je in een vicieuze cirkel oftewel in negatieve interactiepatronen.

Oorzaken

Misschien is het niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van deze beginnende verwijten en projecties. Een grote factor die meespeelt is dat we in een hectische maatschappij leven waar veel van ons wordt verwacht wat langdurige stress kan veroorzaken in je relatie.
Wel of geen kinderen willen? Je bent ambitieus maar krijgt de ruimte niet om je te kunnen ontplooien. Je hebt hoge verwachtingen betreft jezelf, je partner of de kinderen wat niet kan worden nagekomen. Misschien hebben jullie een samengesteld gezin wat niet soepel verloopt. Of jullie status is belangrijk, wat de nodige druk veroorzaakt.

Andere pijnlijke oorzaken kunnen zijn dat een van de partners vreemd gaat of je geliefde is ernstig ziek of gehandicapt geworden. Hoe ga je daar mee om?

Al deze verwachtingen kunnen veel stress veroorzaken in de relatie en kan maken dat je geen tijd meer hebt voor elkaar. Dan kun je het moeilijk gaan vinden om je kwetsbaar op te stellen en je gevoelens bespreekbaar te maken.

Maar de eigenlijke onderliggende oorzaak is separatieangst. Het gevoel dat je de veilige verbinding/hechting met je partner bent kwijtgeraakt. De angst en onzekerheid die dan wordt ervaren activeert de hechtingsbehoefte. Voordat die behoefte werkelijk kan worden uitgesproken wordt er veel om zich heen geschreeuwd en verwijten gemaakt totdat de tijd rijp is om aan de relatie te gaan werken.

Gevolgen

Mogelijke gevolgen kunnen zijn dat er een sleur komt in de relatie. Jullie hebben elkaar niets meer te vertellen behalve negatieve gedachten die naar elkaar worden uitgezonden. Er is geen intimiteit en knuffelbehoefte meer, geen zin en tijd meer in seks. Eén van jullie of jullie beiden trekken zich emotioneel terug. Ruzies en verwijten zijn er dagelijks…. En wat dan?

Erkennen en bereidheid

Het is al een hele stap om te erkennen dat jullie zijn vastgelopen in de relatie. Maar met je problemen naar een therapeut gaan is meer moed voor nodig. Het feit dat jullie aan het googelen zijn en op mijn website zijn beland wil zeggen dat jullie al bereid zijn om aan de relatie te werken. Erkennen en bereidheid is het begin van de therapie.

Scheiden

Deze therapie is niet om te bemiddelen in een scheidingsprocedure zoals een mediator daarin begeleidt maar als het besluit om te scheiden toch genomen is kan het zijn dat jullie vanuit emotioneel oogpunt met zo min mogelijk kleerscheuren uit elkaar willen gaan, met name als het om de kinderen gaat.Daarvoor kan deze therapie ook ondersteunend zijn.

Aanpak

Ik bied jullie vanuit een veilige basis begeleiding en ondersteuning. Jullie kunnen leren om je op emotioneel vlak weer met elkaar te verbinden. Wat een veilige bedding teweeg kan brengen en elkaar troost en steun kan geven in de relatie. Uiteindelijk gaat de therapie niet alleen over de problemen die er zijn, maar over de liefde die er is en hoe je de liefde weer in verbinding kunt brengen.

Geschikt voor

Ik werk met de methode EFT (Emotional Focused Therapie).

EFT is geschikt voor alle vormen van relaties en paren behalve als er geweld aanwezig is. Komt er geweld voor in de relatie dan dient dit eerst met individuele therapie uitgediept te worden.

Vanuit EFT is de relatie de cliënt, niet jij of je partner.
EFT relatietherapie regio Utrecht in Lexmond beslaat een groot gebied wat gemakkelijk te bereiken is.

Voor meer informatie over de wijze van werken, klik op onderstaande button.

Verbinding en vrijheid 

Hoe zou het voelen als jullie beiden een individuele ontwikkeling ondergaan en deze processen in een gemeenschappelijke noemer met elkaar kunnen delen? Dat je elkaar ruimte en grenzen kunt aangeven en vanuit onvoorwaardelijke liefde elkaar mag bespiegelen, ook als het niet prettig voelt. Als dat weer mogelijk is kan dat op relationeel en individueel vlak een behaaglijk gevoel van verbinding en vrijheid geven.

“Mijn positie is als spiegel te fungeren zodat eenieder zijn essentie mag zien en ervaren”

Voorstellen

Mijn werkhouding als therapeut is dat ik op basis van gelijkwaardigheid en zorgvuldigheid een zoveel mogelijk veilige omgeving kan bieden waar ik met aandacht en compassie het proces van jou mag begeleiden. Te luisteren zonder oordeel en de grenzen van jou te respecteren.

Eigenschappen die ik als therapeut te bieden heb zijn aandacht, geduld, compassie, creativiteit en zeker niet te vergeten humor.

 Je hebt altijd de KEUZE je verdedigingsmechanismen te ontmantelen en je verborgen vrije deel naar buiten te laten komen

Je hart kan dan gaan spreken

Door je verdedigingsmechanismen te onderzoeken en door de weerstand heen te gaan die je tegenkomt, maak je de weg vrij naar je hart. Het resultaat daarvan is dat je bewust wordt van je ware identiteit, eigenwaarde, zelfstandigheid en creativiteit.

Duur sessie

Duur sessie 60 tot 75 min. Mocht door omstandigheden het consult langer duren, het tarief blijft hetzelfde.
Tot 24 uur van te voren kan een afspraak kosteloos worden afgezegd. Binnen 24 uur wordt 50% van het tarief in rekening gebracht.

Praktisch

Het begeleidingstraject begint met een intakegesprek om je hulpvraag te bespreken. Tevens onderzoeken we in dit gesprek of deze therapie voor jou geschikt is. Als de keuze is gemaakt om verder te gaan, maken we beiden een commitment om de therapie voort te zetten.

Na een aantal sessies evalueren we om te kijken of je de juiste route bewandelt. Voor het hele traject is een reeks aan sessies noodzakelijk.
Het aantal sessies is afhankelijk van jouw hulpvraag.

Vergoeding

Het individuele consult wordt gedeeltelijk of niet vergoed, afhankelijk van de aanvullende zorgverzekering die je hebt afgesloten. Je kunt dit op je polis nakijken. Ik ben aangesloten bij de SBLP- beroepsorganisatie en de RBCZ-registertherapeuten voor complementaire en alternatieve geneeswijzen. Deze hebben contracten bij veel zorgverzekeraars afgesloten.

Sinds 2013 wordt relatietherapie over het algemeen niet vergoed mits je een duurdere aanvullende verzekering hebt afgesloten bijvoorbeeld bij CZ en OHRA, dit valt onder de psychosociale zorg. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar.

In de onderstaande PDF-file van de SBLP kun je controleren of je zorgverzekering daaraan voldoet.

Als je behoefte om jezelf te ont-wikkelen is aangewakkerd?

Wees dan bereid om een afspraak te maken.

Aangesloten bij

Henk

Henk

Hallo ik ben Henk, heb je een vraag? Ik probeer je zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

I will be back soon

Henk
Stel hieronder je vraag in de whatsapp chat.
WhatsApp mij direct