Trauma of geen trauma

Het gevoel van angst maakt dat je je verdedigingsresponsen gaat inzetten zoals vechten, vluchten, bevriezen, de roep om hulp of dat je volledig verlamt.

Bij verlamming verlies je het contact met je lichaam. Je dissocieert uit je lijf maar je associeert je met de angst. Als dit je overkomt kun je van een traumatische ervaring spreken. Het is dan verstandig daar met een therapeut naar te kijken en niet naar de herinnering van het trauma terug te gaan hetgeen je terug leidt naar de angst.

Als het niet uit een trauma is voortgekomen is het vaak een opeenstapeling van kleine angsten wat het nare gevoel in je lichaam veroorzaakt. Het wordt dan meer angst voor de angst en daardoor kan veel weerstand zijn ontstaan om in contact te zijn met je gevoelens. Deze angsten kunnen zijn ontstaan door bepaalde overtuigingen die je zelf gemaakt hebt. Je wilt dan het nare gevoel in je lichaam niet meer voelen door het te blokkeren. Het gevolg hiervan is dat je de positieve emoties zoals blijheid, plezier, liefde, zelfverzekerdheid ook blokkeert. Ook hier is therapeutisch werk waardevol.

In de therapie werk ik lichaamsgericht. Vormen hiervan pas ik ook toe in de yogales.
Hieronder beschrijf ik een visualisatie/lichaamsoefening die behulpzaam kan zijn in situaties als je bevangen wordt door kleine angstgevoelens.

Leren te gronden

Belangrijk is dat je contact maakt met je lichaam door er met aandacht naar toe te gaan en bewust bij je gevoelens kan blijven en accepteert wat je op dat moment voelt.

Als je gaat staan en iets door je knieën zakt en tegelijkertijd je bekken iets naar voren kantelt, dan voel je dat je lichaam iets naar beneden zinkt. Hier ben je je lijf fysiek aan het gronden. Gronden wil zeggen dat je je gewaarzijn verbindt met je lijf en met de aarde. Dus letterlijk met je voeten op de grond staan en dat je ervaart een plek te hebben op aarde. Dit geeft je veiligheid en bestaansrecht.

Dan ga je met je aandacht naar je fysieke centrum dat zich net iets onder je navel in je buik bevindt. Dit wordt ook wel het ki-punt genoemd. Je ontspant je buik en je ademt tijdens de uitademing spanning uit in een vloeiende adembeweging die helemaal bij jou past.
Dan visualiseer je hierbij dat 70% van je lichaamsgewicht zich onder je navel bevindt en 30% van je gewicht erboven. Misschien voel je door deze visualisatie een tuimelaar poppetje in jezelf wat absoluut niet kan omvallen wat heel veilig en stabiel kan aanvoelen.
Vervolgens visualiseer je vanuit je voeten een wortelstelsel dat de aarde ingroeit wat je nog meer stevigheid en verbondenheid met de aarde geeft. Je kunt visualiseren dat je door dit wortelstelsel je nare gevoelens uitademt en nieuwe kracht vanuit de aarde inademt.

Als je op deze manier bewust in je lichaam aanwezig kan zijn en ademt, kan dat veilig voor je voelen en je een stabiele houding geven om in eerste instantie de angst die je voor de angst hebt en in je lichaam voelt, zachtjes te ont-moeten.
Doordat je met deze techniek een grote draagkracht creëert om je angst aan te kijken krijg je gelegenheid het nare gevoel los te laten. Dit helende proces geeft je moed de praktische dingen te doen waarvoor je eigenlijk angstig bent.

Zaak is, aanwezig te blijven in je lijf. Succes!