Als je iets met diep besef aanraakt, raak je alles aan

Mindfulness

 

Een belangrijk deel bij de Boswijk opleiding is het basis Boeddhisme wat gegeven wordt door Jan Boswijk. Hij is geïnitieerd als boeddhistisch dharmaleraar door de Vietnamese Zenboeddhist “Thich Nhat Hanh”. En in de orde van zijn leer wordt de Mindfulness als onderdeel van het Boeddhisme onderwezen.

Mindfulness is leven in aandacht in het heden. Om het te beoefenen hoef je nergens heen. Het is op ieder moment toe te passen, bij lopen, zitten, eten, werken of praten, met het verschil dat je je bewust bent van wat je doet. Het wordt onder andere toegepast in het onderwijs, het bedrijfsleven maar ook bij overheidsinstellingen en gevangenissen. Je leert met deze methode aandacht te hebben voor je lichaam en de sensaties ervan te accepteren voor wat ze zijn. Je leert gevoelens toe te laten zoals verdriet, boosheid, pijn en vreugde. Je leert jezelf te herontdekken en het werkt stress reducerend. Er is wetenschappelijk onderzoek in gedaan naar het effect ervan. Daarbij is onder andere uitgekomen dat bij psychiatrische patiënten, die mindfulness beoefenen, de medicatie die hun is voorgeschreven soms voor meer dan de helft gereduceerd kan worden.

De Mindfulness training bij de Boswijk opleiding is vooral bestemd voor de therapeut om in aandacht er voor de cliënt te kunnen zijn. Voor wat betreft de cliënt is het een waardevolle aanvulling op de therapie als hij of zij met deze oefeningen aan de slag wil.