(Emoties) leren voelen.
Een van de belangrijkste aspecten welke je als cliënt leert tijdens de sessies in de praktijk is in het contact komen met je gevoel. Waarom is dit zo belangrijk?
Nare gevoelens onderdrukken
De gevoelens die we ervaren zijn niet altijd fijn en onbewust proberen we door middel van onze overlevingsstrategieën deze nare gevoelens te blokkeren en niet te voelen. Je kunt dus die nare gevoelens onderdrukken, negeren, bagatelliseren, verdoven, weg rationaliseren of je er juist door mee laten slepen waardoor je in een slachtofferrol verwikkelt raakt. Door het onderdrukken van je negatieve gevoelens onderdruk je tegelijkertijd je mooie fijne positieve gevoelens. Het gevolg daarvan is dat je toch iets extreems gaat zoeken om te kunnen voelen. Je zoekt het dan bijvoorbeeld in kicks en adrenaline zoals bungeejumpen, hard rijden, alcohol, extreme sex en dergelijke.
Het blokkeren van je nare gevoelens maakt juist dat ze onderhuids hun weg gaan zoeken met als gevolg dat je onrustig wordt, snel gestrest bent of veel gaat denken, onvrede voelt etc.
Wanneer de onrust en onvrede regelmatig terugkeert en een groot deel van je leven beheerst, kun je ervan uitgaan dat er één of meerdere overtuigingen aan gekoppeld zijn.
Dergelijke overtuigingen maakte je al vroeg in je leven toen je klein was tijdens het ervaren van gebeurtenissen die op dat moment niet fijn of zelfs onveilig voor je voelde.
3 aspecten die je overtuiging hebben gevormd
Tijdens zo’n gebeurtenis word je overtuiging gevormd door de combinatie van 3 belangrijke aspecten:
1. Wat je voelt in je lichaam? Dus de fysieke sensaties, denk aan de knoop in je buik of het benauwde gevoel in de keel, trillingen of transpireren ect.
2. Datgene wat je zintuigelijk ervaart, wat je ziet, hoort, ruikt, voelt door middel van je tastzin of wat je zou kunnen proeven op dat moment.
3. En je gedachten die er bij je opkomen. Dus je denken.
Voorbeelden van overtuigingen
Door de nare gebeurtenissen en de daaraan gekoppelde verhalen welke je als kind hebt meegemaakt, ben je in je eigen overtuigingen gaan geloven. Deze hebben altijd betrekking op jezelf en kunnen bijvoorbeeld zijn zoals:
- ik ben niet goed genoeg zoals ik ben
- ik ben niet de moeite waard
- ik ben schuldig
- ik ben slachtoffer
- ik ben dom
- ik moet het alleen doen
- ik moet sterk zijn
- niemand houdt van mij etc..
Triggers in het nu
Word je op dit moment in je leven ergens door of door iemand getriggerd, dan activeert dat de drie aspecten welke de overtuiging hebben gevormd. Wanneer dit gebeurt herinner je op dat moment jouw overtuiging en je wordt bevestigd dat het waar is.
Zie je wel, ik ben niet de moeite waard of ik ben echt schuldig van dit alles.
Van je overtuiging ben je vaak op het moment zelf niet bewust maar je handelt wel om de nare gevoelens die je ervaart uit te sluiten. Dit doe je in een fractie van een seconde vanuit je overlevingsmechanisme. Als voorbeeld bij de overtuiging “ik ben niet goed genoeg” handel je door jezelf bij voorbaat terug te trekken of op de achtergrond te blijven. Je voorkomt dan dat de overtuiging, welke een pijnlijke en emotionele ondertoon heeft, bewust gevoeld wordt. Jezelf wegcijferen voelt dan beter en is veiliger voor je.
Toen je klein was heeft dit aangeleerde mechanisme je veel geholpen in onveilige situaties. Beschouw het maar als een goede vriend of vriendin. Doordat het je veel heeft gebracht, heeft het dus zijn kwaliteiten. Maar er kan een moment komen in je leven dat het meer tegen je gaat werken dan dat het je voordeel brengt. En dat is het moment om zelfonderzoek te doen en de weg terug te volgen naar de oorzaak van je onrust en pijn.
Als je het goed begrijpt kun je inzien dat je door je eigen overtuiging met de daarbij horende overlevingsstrategieën wordt beperkt en dat je niet vrij vanuit je hart kan leven.
De weg terug naar je hart
Om weer vanuit je essentie te kunnen leven volgen we de stappen terug tot waar de overtuiging is gevormd om te onderzoeken of die nog relevant is voor jou in deze fase van je leven. Om de weg terug te kunnen gaan is het voelen heel belangrijk. Je lichaam is daarbij het beste hulpmiddel. Welke lichaam sensaties ervaar je tijdens je trigger, welke emoties voel je daarbij? Als je die gevoelens kunt toelaten en je primaire emoties gehoord kunnen worden dan wordt je overtuiging vanzelf weer helder en bewust. Het gevolg hiervan is dat je gaat erkennen dat je de overtuiging zelf hebt bedacht, niet iemand anders.
Je overtuiging bijstellen
In de volgende fase kun je jouw overtuiging bijstellen en loslaten. Als je het proces hebt doorlopen kun je tegen jezelf zeggen dat je je hebt vergist. Je vergeeft jezelf dat je je door jouw overtuiging hebt laten meeslepen en dat je zo negatief over jezelf hebt gedacht. Dan maak je de weg vrij naar wie je werkelijk bent. Je maakt weer verbinding met je Essentie, je Zijn of Liefde. Of hoe jij het zelf noemt. Je kunt jezelf ook vergeven dat je je eigen werkelijkheid bent vergeten. Zeg tegen jezelf “LEEF”!
Zorgen voor je gekwetste innerlijk kind
Jouw overtuiging is ooit gemaakt door je gekwetste innerlijk kind dat je altijd bij je draagt. Door bovenstaand proces te volgen laat je de primaire pijn van je gekwetste innerlijk kind spreken. Dat werkt al helend. Het wordt gehoord door jouzelf. Hierdoor ontkoppel je jezelf van de identificatie met je gekwetste innerlijk kind. Je bent het niet meer maar je kunt er wel voor zorgdragen en veiligheid en geborgenheid geven.
Begeleiding
Wil je deze weg terug volgen om je overtuigingen te leren kennen en ze te veranderen? In de ervarings- en lichaamsgeoriënteerde methodiek wil ik je hier graag in bijstaan en je begeleiden.
Heb je vragen hierover neem gerust contact op om een afspraak te maken voor een intakegesprek.
Wat een mooie verhelderende reactie!
Nu wilde ik nog eens iets weten. Als je getriggerd wordt, is het belangrijk om met je aandacht naar je fysieke sensaties / emoties in je lijf te gaan om deze te ontladen. Zijn dit de oorspronkelijke emoties die je destijds niet ontladen hebt (bij gebrek aan co-regulatie: als kind mocht je emotie ‘er niet zijn’, bijvb je boosheid werd afgewezen) waardoor er een pijnlijke overtuiging is ontstaan, bijvb ‘ik ben niet goed genoeg’? Of zijn de fysieke sensaties die worden geactiveerd bij een trigger de emotie die je ervaart / creëert als gevolg van je pijnlijke overtuiging die wordt aangeraakt? Wat zijn precies de fysieke sensaties / emoties die je in het heden ontlaad (en je niet wilde voelen en waar je steeds van wilde weglopen door een overlevingsreactie)? Alvast bedankt!