“Contact maken leidt tot betrokkenheid”

 

Gestalt

Gestalttherapie is ontwikkeld door Fritz Perls (1893).


Contact

Gestalt wordt wel de therapie van het contact genoemd. De mens als individu maakt contact met zijn omgeving en dat doet hij via zijn contactgrens. Dit is een beweging die de hele dag doorgaat tussen ik en omgeving.  Ik-Contactgrens-Omgeving.

Bij een pijnlijke situatie wil je jezelf beschermen en ga je uit contact. Als dit erg pijnlijk is maak je vanuit strategisch oogpunt een overtuiging om blijvend contact te vermijden als je aan een soortgelijke situatie herinnerd wordt. Dit doe je door niet te voelen met wat er is. Dergelijke overtuigingen worden veelal gevormd in de kindertijd.
Als volwassene ga je onderzoeken of die overtuiging nog klopt. Het kind in jou en jij als volwassene worden gesplitst en met elkaar in contact gebracht. Jij als volwassene hoeft het kind niet meer te zijn maar kan er wel voor zorgdragen. De oude overtuiging hoeft geen invloed meer te hebben zodat je als volwassene vrij kunt zijn om op je contactgrens te begeven.

Uit contact gaan kan op verschillende manieren gebeuren. Bij Gestalt kijk je op welke manier je dat doet en daar ga je specifiek mee aan het werk om het contact weer te herstellen. Je behoefte komt uiteindelijk in vervulling.

Hier en nu

Gestalt is een ervaringsgerichte therapie daarom werken we vanuit het hier en nu. Er wordt gekeken naar de gevoelens die op dit moment naar de voorgrond treden. Het lichaam is hierbij een waardevolle graadmeter die heel goed aangeeft wat je op dit moment voelt. Wat je nu voelt is over het algemeen gerelateerd aan oude pijn. Op deze manier kun je vrij snel bij de kern komen en kun je kijken of je overtuiging die je in het verleden gevormd hebt nog wel klopt. Er hoeft dus niet langdurig geanalyseerd te worden wat er in het verleden gebeurd is.

Awareness

Door je gevoelens hier en nu in contact te brengen geeft een awareness, gewaar zijn of besef hebben van. Het is een gewaar zijn van wat er is en met name de gevoelens die je lichaam aangeeft. Als je je verborgen gevoelens hebt ervaren en er besef van krijgt gaat er verandering in je proces komen. Dit proces verloopt geleidelijk en maakt progressie in de loop van de therapie. Uiteindelijk wordt de niet afgemaakte Gestalt afgemaakt.

Henk

Henk

Hallo ik ben Henk, heb je een vraag? Ik probeer je zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

I will be back soon

Henk
Stel hieronder je vraag in de whatsapp chat.
WhatsApp mij direct