“Hoe minder je je hart openstelt, des te meer zal je hart lijden”


Psychosynthese – Transpersoonlijk

 

Psychosynthese is ontwikkeld door Assagioli(1888). Het geldt als basis voor de humanistische en transpersoonlijke psychologie (Maslow en Ken Wilber).

Het transpersoonlijk model gaat ervan uit dat de mens een deel is van een groter geheel. Problemen worden daarom bekeken in dat grote perspectief. Transpersoonlijk betekent boven-persoonlijk, dat is het gebied van de Ziel. Het is een onbewust gebied maar de uitingen daarvan kun je als absolute vrede en helderheid ervaren. In het hart voel je dit als liefde, vreugde en mededogen. Met psychosynthese maak je een verbinding met het transpersoonlijke gebied en de gevoelens van je hart, wat een zelfhelend vermogen heeft. Het gaat erom deze uitingen in je dagelijks bewustzijn te integreren.

Op het ei-model van Assagioli zie je de verschillende bewustzijnsniveaus.

 

 

 

♦  transpersoonlijk – gebied van de Ziel of het hoger Zelf

♦  persoonlijk – daar liggen alle indrukken die je makkelijk voor de geest kan halen

♦  prépersoonlijk – lichamelijke functies en de verdrongen psychische gebeurtenissen

♦  veld van bewustzijn – gebied waarop dit moment je aandacht is gericht met het lager zelf (ik)

♦  subpersonen – rolmodellen voor ons dagelijks functioneren bijvoorbeeld de – zorgzame ouder – perfectionist – drammer etc.

Om de verbinding met het transpersoonlijke te maken moet je alle lagen onderzoeken. Dit doe je door  de subpersonen te onderkennen, herkennen en te erkennen dat je ze hebt maar dat je ze niet bent. Subpersonen heb je nodig om te functioneren in het dagelijks leven en om de gebieden zoals weergegeven in het ei-model te onderzoeken en te verbinden. Je stemt je af op je gevoelens van je hart en je hogere doelen.

Je werkt in deze vorm onder andere met behulp van gesprek, dromen, visualisaties, tekenen en schrijven.

Henk

Henk

Hallo ik ben Henk, heb je een vraag? Ik probeer je zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

I will be back soon

Henk
Stel hieronder je vraag in de whatsapp chat.
WhatsApp mij direct